Managementsamenvatting

Presenteer jij je ondernemingsplan aan banken of andere financiers, dan is de managementsamenvatting het belangrijkste onderdeel van je ondernemingsplan. Waarom is dit onderdeel zo belangrijk? Heel simpel! Meestal (in 90% van de gevallen) is dat het eerste en ook het enige onderdeel dat de bankmedewerker of financier daadwerkelijk leest. Ga je een ondernemingsplan maken, beperk de samenvatting dan tot één pagina. Door deze ene pagina moet de bankier, financier, of andere geïnteresseerde overtuigd raken van je product, van jou als ondernemer en van je onderneming.
 
Wat komt erin
Een ondernemingsplan maken doe je niet in een verloren uurtje. Hierover denk je goed na. Je doet onderzoek en beschrijft en berekent je idee. Ken je de methode: Drie denkstappen naar sterke teksten? Kijk dan eens op www.consonante.nl  Hier krijg je een praktische methode aangereikt om gestructureerd na te denken over tekst vóór je begint met schrijven. Je leert tekst te schrappen om een mooi samenhangend verhaal maken in een beknopte samenvatting.
 
Wat wil de bankmedewerker of andere financier in die samenvatting lezen? Waarschijnlijk ken je de ‘elevator pitch’. Je staat in de lift met een persoon die voor jou belangrijk kan zijn, bijvoorbeeld een investeerder, klant of leverancier. Op weg naar de 10e etage kun je hem in ongeveer een minuut vertellen wie je bent, wat je doet, wat je zoekt en hoe hij je kan bereiken. Je prikkelt hem, maakt hem nieuwsgierig, waardoor hij je zal opbellen om meer informatie te krijgen. Dit is precies wat je wilt bereiken met de managementsamenvatting in je ondernemingsplan. Alleen staat het nu op papier. Kort en bondig geef je een samenvatting van:
  • wie je bent.
  • wat je gaat produceren, of welke dienst je gaat aanbieden, wat hieraan bijzonder is.
  • de markt en de marktacceptatie. Kun je aantonen dat je product echt verkocht gaat worden.
  • concurrenten, vestiging, personeel, distributie.
  • de omzet die je verwacht te behalen,de inkopen die je moet doen en de kosten die je verwacht te maken.
  • de investeringen die je moet doen en de manier van financieren.
  • welk gedeelte jijzelf financiert of al gefinancierd hebt.
  • de verwachte brutowinst en de verwachte nettowinst.
Ben SMART
S Specifiek
M meetbaar
A haalbaar (Engels: achievable)
R realistisch
T tijdgebonden
 
Dit betekent dat je hier geen grote lappen tekst schrijft. Die staan waarschijnlijk in je ondernemingsplan en de bankmedewerker, financier of andere geïnteresseerde kan dat daar lezen als jij hem nieuwsgierig gemaakt hebt.
 
Een ondernemingsplan maken, betekent dus ook een goede managementsamenvatting maken! Hulp nodig? Neem gerust contact op!.