Keuze domeinnaam belangrijk of niet?

Je gaat een bedrijf beginnen en laat een website maken. Kies je een domeinnaam die gelijk is aan je handelsnaam? Welke extensie kies je (.nl, .eu, .com, .info, etc.)? Waarmee moet je rekening houden? Is die domeinnaam nog vrij? Wat is verstandig?

Handelsnaam en domeinnaam gelijk?
Bij veel ondernemers zijn handelsnaam en domeinnaam gelijk. Stel jij gaat een bedrijf beginnen in de afbouwsector. Je heet Timmer en je handelsnaam is Timmer BV. Is het dan handig om te kiezen voor www.timmerbv.nl ? Wat denk je zelf?  Een klant die een afbouwbedrijf zoekt, tikt  het zoekwoord ‘afbouwbedrijf’ in en niet timmerbv. Dat doet  hij alleen als hij gericht naar jou op zoek is. Verstandig is dan om in de domeinnaam afbouwbedrijf op te nemen, bijvoorbeeld: www.afbouwbedijf-timmerbv.nl

Is deze naam nog wel vrij?
Controleer je domeinnaam op www.mijndomein.nl. Op de volgende sites kun je ook checken of je domeinnaam nog vrij is:

Site   Extensie
http://www.internic.net   .com .net .org .info.biz .mode, etc
http://www.whois.eu   .eu
http://www.dns.be   .be
http://www.sidn.nl   .nl
  Help de naam is al bezet!
Tja, het komt voor dat iemand met dezelfde naam hetzelfde bedrijf is gestart. Er zijn echter ook personen die zoveel mogelijk domeinnamen vastleggen in de hoop hiermee geld te verdienen. Probeer te achterhalen of deze domeinnaam in gebruik is. Zo nee, probeer dan te achterhalen of het mogelijk is om de domeinnaam over te nemen. Vraagt de persoon hiervoor veel geld, kies dan voor een ander alternatief, bijvoorbeeld een andere volgorde www.timmer-afbouw.nl

Welke extensie kies je?
Realiseer je goed dat de extensie invloed heeft op de vindbaarheid in de zoekmachines. Is je website in het Nederlands en richt je je op Nederlandse klanten, kies dan voor een .nl extensie. Eindigt je domeinnaam op .com dan zal jouw Nederlandse website lager scoren in de zoekresultaten. Wil je internationale bezoekers naar je website trekken, kies dan voor een .com extensie, of .eu extensie. Wil je voorkomen dat een ander bedrijf een website begint onder jouw naam, registreer dan een .nl en .com extensie.

Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+
Je gaat een bedrijf beginnen en social media is voor jou nog een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het verstandig om hier alvast accounts aan te maken ook al doe je er voorlopig nog niets mee. Je domeinnaam (of handelsnaam) ligt daar dan tenminste vast en kan niet door een ander gebruikt worden.