Is werkkleding aftrekbaar?

Wil je een ondernemersplan schrijven dan verdiep je je in de omzet, maar ook in de kosten die je voor je eigen bedrijf gaat maken. Hoe weet je of de kosten die je denkt te maken voor je eigen bedrijf, volgens de Belastingdienst wel aftrekbaar zijn? In principe bepaal jij als ondernemer zelf welke kosten je maakt om meer succes met ondernemen te hebben. Ga je een bedrijfsplan maken, houd hiermee dan rekening. Als de kosten redelijk zijn en jij ze kunt onderbouwen, dan zal de Belastingdienst daar geen probleem mee hebben. Kies jij als autobandenleverancier voor Apple computers i.p.v. Windows computers, dan zal de Belastingdienst zich daar beslist niet druk over maken.

Wat is werkkleding?
Werkkleding is kleding die je (bijna) alleen draagt voor je werk. Denk dan aan de overall voor de timmerman, of werkbroeken voor de installateur, het uniform van de zelfstandige verpleegkundige, etc. Je ziet dus aan de uiterlijke kenmerken dat het werkkleding is. In dat geval is de werkkleding voor 100% aftrekbaar.

Stel jij gaat een bedrijfsplan maken voor het marketingbureau dat je gaat starten. Jij hebt een representatieve functie en moet er altijd tip-top uitzien. Is jouw mantelpakje, of je kostuum dan aftrekbaar? Nee, dat is niet aftrekbaar. Ook niet als je deze kleding echt nodig hebt voor je werk. In principe kun je deze kleding immers ook in het gewone dagelijkse leven dragen. Heb je echter een aktetas of een koffertje nodig, dan mag je die kosten wél aftrekken.

Zijn er uitzonderingen?
Ja! Stel, je gaat een ondernemersplan schrijven voor je bedrijf in autobanden. In jouw bedrijf dragen jullie mooie spijkerbroeken met een vlot t-shirt. In principe kun je deze kleding ook buiten je onderneming dragen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je deze kleding kunt aftrekken als bedrijfskosten. Dit kan, als je zowel spijkerbroek en t-shirt voorziet van een beeldmerk van minimaal 70 cm2 . En natuurlijk moet dit beeldmerk naar jouw bedrijf verwijzen!