Innoveren voor een startende onderneming

Innovatie betekent vernieuwen. Je vindt het belangrijk om je product, dienst, of organisatieproces te verbeteren en te vernieuwen, om te blijven groeien, maar ook om je marktaandeel te behouden, of uit te breiden. Het uiteindelijke doel: duurzame groei van je bedrijf. Dit betekent dat je een hogere omzet kunt behalen, of meer toegevoegde waarde, of meer werkgelegenheid. Innoveren is niet alleen voor uitvinders of wetenschappers, maar voor ieder bedrijf: groot of klein. 
 
Op welke gebieden kun je innoveren
 
Een eigen onderneming en vind je innoveren nog niet zo gemakkelijk? Vraag je je af hoe je dat in hemelsnaam doet, je bedrijf innoveren? Dat kun je op allerlei vlakken. Bijvoorbeeld in je aanbod, met een nieuw product. Maar je kunt ook innoveren door je organisatie of je marketing aan te passen. Bij innoveren denk je misschien aan grote veranderingen, maar dat hoeft helemaal niet. Dat kan voor iedere ondernemer verschillend zijn. Je kunt je bijvoorbeeld richten op een ander werkgebied (internationaal, of een andere regio), je kunt het productieproces vernieuwen of verbeteren, of het organisatieproces, etc.
 
Globaal overzicht van innovatiegebieden:
  • product & dienst (vernieuwing in wat je aanbiedt)
  • markt & marketing (vernieuwing van de markt die je bedient en de manier waarop)
  • technologie & ICT (vernieuwing van gebruikte technologieën en inzet van ICT)
  • organisatie & processen (vernieuwing van de onderneming en het ontwikkelproces)
Eerste hulp bij innovatie
 
Je gaat een bedrijfsplan schrijven en gelukkig is er nu één instantie waar ondernemers kunnen aankloppen voor informatie over subsidies, zakenpartners, kennis en regelgeving. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland http://www.rvo.nl/ geeft informatie over duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen.
 
Bij Subsidies & Regelingen op deze site, tik je de bedrijfsnaam in en maak je een keuze uit de sector en je ziet voor welke subsidies & regelingen je bedrijf in aanmerking komt. Je kunt er ook meteen digitaal een aanvraag indienen.
 
De Kamer van Koophandel en Syntens zijn in januari 2014 samengevoegd tot Ondernemersplein. Ook op deze site vind je subsidies voor innovatie. Doe er je voordeel mee!