Hoeveel inkomen wil je uit je eigen bedrijf halen?

Ben jij iemand die zich goed voorbereidt voordat je aan iets begint? Dan heb je beslist een bedrijfsplan gemaakt en is voor jou een bedrijf beginnen een opeenvolging van stappen zetten. Je hebt dan al berekend hoeveel inkomen je uit je bedrijf kunt halen. Toch kunnen dingen anders lopen dat je gedacht had. Daarom zetten we nog eens een aantal dingen voor je op een rij.

Ga je nog een eigen bedrijf starten? Dan is dit artikel voor jou een lijstje met aandachtspunten dat je kunt afvinken.
 
Wat heb je nodig om van te leven?
Maak een overzicht van de vaste lasten van het afgelopen jaar en van de uitgaven aan voeding, kleding, vakanties, nieuwe aanschaffingen. Ben je alleenstaand, gehuwd, samenwonend, heb je kinderen? Ben je de enige die inkomen inbrengt? Bepaal aan de hand van deze gegevens hoeveel inkomen je maandelijks uit je bedrijf nodig hebt en minimaal moet kunnen opnemen.
 
Hoeveel winst behaal je in je eigen bedrijf?
Om te weten hoeveel inkomen je uit je eigen bedrijf kunt halen, moet je weten welke winst je verwacht te gaan maken. Meestal is dat helder voor je als je een bedrijfsplan hebt gemaakt. Heb je geen bedrijfsplan gemaakt? Ga dan na hoeveel omzet je verwacht te behalen met je product of dienst gedurende 4 jaar. Houd ook rekening met seizoensinvloeden en vakanties. Met welke kosten krijg je te maken in die periode? Moet je voor je product of dienst producten inkopen? Maak hiervan ook een schatting.

Omzet minus inkopen, minus kosten is de winst vóórdat je belasting betaalt.

De winstbelasting moet je hier nog afhalen én de aflossing van een eventuele lening én geld dat je moet reserveren voor nieuwe aanschaffingen in je bedrijf. Het bedrag dat dan overblijft kun je als inkomen uit je eigen bedrijf opnemen.
 
Winstverwachting lager dan inkomen dat jij nodig hebt
Is je winstverwachting lager dan het inkomen dat jij nodig hebt uit je eigen bedrijf? Dan zijn er een aantal opties.
  • Onderzoek welke gevolgen een prijsverhoging, een daling van de inkoopkosten, een verlaging van de rente en een verlaging van de kosten hebben op je winstgevendheid. Misschien moet je het groter aanpakken, of kleiner beginnen.
  • Een eigen bedrijf starten, kan ook parttime naast een baan in loondienst. Zodra je bedrijf goed loopt, kun je dan overschakelen op fulltime ondernemen.
  • Is het mogelijk om een bepaalde periode je privé-uitgaven te verlagen door bijvoorbeeld geen nieuwe kleding te kopen, niet op vakantie te gaan en geen grote aanschaffingen te doen?
  • Een bedrijf beginnen kun je ook uitstellen. Je blijft langer in loondienst werken om privé een buffer op te bouwen. Ga je daarna een eigen bedrijf starten, dan kun je een tegenvallende winst opvangen met die buffer en hoef je geen inkomen uit de zaak op te nemen.
Ga je een bedrijf beginnen? Zorg voor inzicht!
Veel ondernemers houden wél hun privé rekening-courant in de gaten. Ze weten echter niet hoe het eigen bedrijf er financieel voorstaat. Houd zelf je administratie bij en krijg inzicht in wat er binnenkomt en uitgaat. Het loont om een boekhoudprogramma aan te schaffen, of een korte training te volgen als je minder handig bent in financiële zaken. Neem gewoon even contact met ons op. Wacht je tot je administrateur of accountant je jaarcijfers heeft opgemaakt, dan ben je te laat om bij te sturen. Een weet je: je betaalt winstbelasting over de winst van je bedrijf, niet over het bedrag dat jij als inkomen opneemt uit je eigen bedrijf. Stel je besluit voorlopig geen inkomen uit de zaak op te nemen, maar je maakt wel winst. Over de winst betaal je dan belasting, ook al neem je niets op uit de zaak. Veel startende ondernemers vergissen zich hierin.
 
Een eigen bedrijf starten? Ook reserves opbouwen!
Hoe kun je reserves opbouwen?
  • Om te voorkomen dat er geen geld op de rekening staat als je de btw moet afdragen, kun je bijvoorbeeld wekelijks het btw-bedrag van de betalingen van klanten storten op een spaarrekening.
  • Over je winst betaal je tussen de 34 en 52% winstbelasting. Doe je zelf de boekhouding? Bekijk dan per kwartaal je winst (kolommenbalans) en reserveer 40% hiervan op een spaarrekening. Je zit dan altijd goed. Heb je recht op zelfstandigenaftrek? Dan kun je 40% nemen van winst -/- zelfstandigenaftrek €7.280.
  • Heb je in je bedrijfsplan rekening gehouden met investeringen na bijvoorbeeld 1 of 2 jaar? Stort dan steeds een bepaald gedeelte van je winst naar de spaarrekening.
  • Is er voldoende winst voor het inkomen dat je uit je bedrijf nodig hebt, neem dan zeker de eerste jaren niet meer dan je nodig hebt. Zorg voor een buffer binnen je bedrijf. Valt de omzet tegen in een bepaalde periode, of moet je een periode van ziekte overbruggen, dan kun je altijd op die buffer terugvallen.