Btw vóór start bedrijf

De btw is voor veel ondernemers geen eenvoudige kost. Wat is btw?
Schrijf je een ondernemersplan dan krijg je al te maken met btw. Van de investeringen 3 maanden vóór start bedrijf, kun je namelijk de betaalde btw terugvragen. Voordat je start met je bedrijfsplan is het daarom wel handig als je goed geïnformeerd bent over de btw.
 
Btw, ook wel bekend als omzetbelasting, staat voor belasting over de toegevoegde waarde. Dit betekent dat je de belasting berekent over de waarde die jij als ondernemer toevoegt aan een product of dienst. Dit gaat als volgt:

inkoopprijs + onkosten + winstopslag = verkoopprijs zonder btw + percentage btw = verkoopprijs inclusief btw
of:
aantal uren * uurtarief + onkosten = verkoopprijs zonder btw + percentage btw = verkoopprijs inclusief btw

Elke ondernemer moet deze btw in rekening brengen over zijn omzet en afdragen aan de Belastingdienst. Daar staat tegenover dat de ondernemer de btw mag aftrekken die hij zelf heeft betaald. Dit laatste noemt de Belastingdienst voorbelasting.

Zowel fabrikant, groothandel, als winkelier berekenen over een bepaald product btw. Stel de fabrikant levert een fiets aan de groothandel.
  • De fabrikant berekent btw over de fiets die hij gemaakt heeft en hij moet deze btw afdragen aan de Belastingdienst.
  • De groothandelaar betaalt de factuur van de fabrikant en hij kan de btw van die factuur terugvragen aan de Belastingdienst.
  • De groothandelaar berekent nog een winstmarge bovenop de inkoopprijs exclusief btw en moet over inkoopprijs + winstmarge btw berekenen als hij de fiets verkoopt aan de winkelier. De groothandelaar moet deze btw afdragen aan de Belastingdienst.
  • De winkelier kan de betaalde btw weer terugvragen aan de Belastingdienst, maar berekent weer btw aan de consument over zijn inkoopprijs exclusief btw + winstmarge. Die btw moet de winkelier dan weer afdragen aan de Belastingdienst.
  • De consument betaalt de verkoopprijs, dus inclusief btw en kan niets terugvragen.
En daarmee zijn we beland bij wat de btw werkelijk is: een verbruiksbelasting.
 
 
Hoe weet je of je btw-plichtig bent?
Niet iedere ondernemer is btw-plichtig en krijgt een btw-nummer. Dit hangt af van het soort beroep dat je uitoefent en de activiteiten die je uitvoert. Lees de volgende informatie goed, voordat je met je bedrijfsplan aan de slag gaat.
 
Vrijgesteld van btw
Vrijgesteld zijn van de betaling van btw, betekent ook dat je over de ingekochte diensten geen btw mag terugvragen. Hierdoor worden jouw inkopen duurder en zul je de btw in je prijzen moeten meerekenen.
 
Bekijk op de site van de Belastingdienst of jouw diensten/producten zijn vrijgesteld van btw. www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/vrijstellingen/vrijstellingen.
Let op: jij bent altijd verantwoordelijk voor de btw die je betaalt. Huur je bijvoorbeeld een adviseur in die vrijgesteld is van btw maar toch btw heft, dan zal de Belastingdienst deze btw niet aan de adviseur, maar bij jou terugvorderen. Zonde van het geld. Vraag bij twijfel over iemands status uitsluitsel bij de Inspectie Omzetbelasting.
 
Btw-plichtig
Maak je een ondernemersplan en behoor je niet tot de eerder genoemde groepen? Dan ben je btw-plichtig. Houd dan bij de omzetbepaling in je bedrijfsplan rekening met btw. Je stuurt facturen met btw en je voordeel is dat je zelf de btw kunt terugvragen over je zakelijke aankopen. Let op: vraag bij zakelijke aankopen wel altijd om een btw-bon met het gespecificeerde btw-bedrag voor je administratie, anders is de btw niet aftrekbaar.
 
Vrijgesteld én btw-plichtig
Van deze mengvorm is sprake als je bijvoorbeeld in een jaar zowel vrijgestelde activiteiten verricht en ook btw-plichtige klussen aanneemt. Jammer genoeg mag je dan niet alle betaalde btw aftrekken, maar alleen betaalde btw over zaken die te maken hebben met de btw-plichtige klussen. In je boekhouding moet je dan je opbrengsten splitsen naar die verschillende tarieven.
 
 
Wat is een btw-nummer?
Bij de start bedrijf krijgt een startende ondernemer het btw-nummer ongeveer twee weken na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel of de notaris (oprichting BV, etc). Hij hoeft daarvoor niet naar de Belastingdienst. Binnen twee weken na inschrijving ontvangt de ondernemer 2 brieven van de Belastingdienst. In één brief staat het omzetbelastingnummer en in de andee brief staat het btw-identificatienummer. Tot een paar jaar geleden bestond het btw-nummer voor eenmanszaken uit het BSN-nummer van de eigenaar met de toevoeging B01. Slimme fraudeurs achterhaalden zo BSN-nummers om toeslagen e.d. aan te vragen. De Belastingdienst hoopt met nu met een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer voor eenmanszaken de identiteitsfraude te verminderen.

 
 
Btw-tarieven
Ook hier geldt: informeer je over de btw-tarieven die voor jou van toepassing zijn voordat je start met je ondernemersplan. Breng voor je producten en diensten het juiste btw-tarief in rekening. Welk tarief je moet toepassen, hangt af van de soort goederen of diensten die je levert. Er zijn drie btw- tarieven:
  • het algemene btw tarief van 21%
  • het verlaagde btw tarief van 9%
  • het tarief van btw 0%
Het 21% tarief geldt in beginsel voor alle goederen en diensten. Het 9% tarief en het 0% tarief gelden alleen in bijzondere gevallen. Kijk hier welk tarief je moet heffen: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen.
 
Diensten en producten met verschillende btw- tarieven
Bij de start bedrijf weet je meestal al of je in je bedrijf verschillende diensten of producten verkoopt. In dat geval moet je verschillende btw-tarieven toepassen. In je boekhouding moet je dan je opbrengsten splitsen naar die verschillende tarieven. Twijfel je over welk btw-tarief je moet toepassen, neem dan contact op met de Belastingdienst.
 
 
Zakendoen in het buitenland
Wie betaalt de btw als je zaken doet in het buitenland? Hier maakt de Belastingdienst een onderscheid tussen levering van goederen en diensten naar andere EU-landen en leveringen naar landen buiten de EU. Informatie hierover vind je hier: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland.