Urenregistratie voor jouw onderneming

Urenregistratie bijhouden
Je ondernemingsplan is klaar, de financiering is rond en je gaat van start met je onderneming. Is je onderneming een BV, dan hoef je geen urenregistratie bij te houden. Je hebt de informatie op deze site gelezen over urencriterium voor het eigen bedrijf en je vraagt je af waarom je een urenadministratie moet bijhouden. Je bent constant bezig met je zaak en als ondernemer heb je werk genoeg. Wat heeft het voor nut? Toch is een urenadministratie bijhouden wel degelijk van belang voor je onderneming. Bovendien hoeft uren bijhouden je niet al teveel tijd te kosten.

In de eerste plaats moet je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming werken om aan de fiscale ondernemersstatus te voldoen. Neem je 3 weken vakantie per jaar, dan komt dat neer op 25 uur per week. Neem je echter 6 weken vakantie per jaar dan is dat iets minder dan 27 uur per week. Is je onderneming een kledingzaak of een andere detailhandelszaak, ben jij zes dagen per week in de zaak en kun je dat ook nog bewijzen, dan hoef je eigenlijk geen urenadministratie bij te houden. Werk je echter als kunstenaar, therapeut, administratief dienstverlener, begrafenisondernemer, bouwkundig tekenaar, schoonheidsspecialiste, ambachtelijk schoenmaker, etc. dan is het wél verstandig om een urenadministratie bij te houden. Het is zeker verstandig als je in de startfase van je bedrijf nog niet zoveel uren kunt declareren en je wel een heleboel tijd steekt in klanten werven en in de organisatie van je bedrijf.

In de tweede plaats is het toch bijzonder prettig als je aan het eind van het jaar je jaarwinst kunt delen door het aantal uren dat je aan je onderneming hebt besteed. Je weet dan wat je bruto-uurloon is dat je verdient in je bedrijf. Als blijkt dat je minder verdient dan je verwacht had, kan deze sturingsinformatie aanleiding geven tot wijzigingen in je bedrijfsbeleid. Je kan dan bijvoorbeeld alleen personeel nemen voor de drukke dagen (in een winkel), of je uurtarief verhogen (dienstverleners).

Welke uren tellen mee?
Alle uren tellen mee waarin je werkzaamheden verricht met het oog op de zakelijke belangen van je bedrijf.  Dus niet alleen de uren dat je ‘echt’ je ondernemersactiviteiten uitoefent, maar ook bijvoorbeeld woon-werkverkeer, de tijd die je besteedt aan de opstelling van offertes, klantenbezoek, de administratie doen, vakliteratuur doornemen, debiteurenbeheer, klantenwerving, cursussen, etc.

Hoe zit het als je nog een bijbaan hebt?
In ons land zijn tamelijk veel ondernemers die, om welke reden dan ook, nog een baan(tje) hebben naast hun eigen bedrijf. Let op: als je naast je zelfstandig ondernemerschap ook nog op een andere manier inkomsten verdient, dan is het urencriterium van 1225 uur niet ‘heilig’. In de wet staat namelijk dat je meer dan 50% van de totale gewerkte tijd (dus onderneming en baan in loondienst samen) moet besteden aan je onderneming.

De Belastingdienst ontziet starters 
Omdat er bij starters vaak sprake is van een verschuiving van werkzaamheden in loondienst naar werkzaamheden in de onderneming, geldt voor deze categorie het meer dan 50% criterium niet. Dit geldt voor de eerste 5 jaar. Dan geldt enkel de 1225 uren eis.

Hoe houd ik de uren bij?
Dit kun je heel eenvoudig doen door de afspraken bij te houden in je agenda. Je moet dan ook in je agenda bijhouden welke uren je besteedt aan inkopen doen, overleggen, klanten werven, administratie bijhouden, cursussen of workshops volgen, etc. Kortom: in je agenda houd je dan alles bij wat je doet voor je onderneming. Je kunt je voorstellen dat dit een onoverzichtelijke gegevensstroom is. Bovendien moet je dan per dag ook nog een optelsom van alle uren maken.

Daarom kun je deze uren beter aan het eind van de dag meteen in de computer zetten. Download hier ons gratis sjabloon van de urenregistratie. Wil je nog wat meer uitleg? Download dan hier het voorbeeld met uitleg.

Ondernemingsplan maken voltooid? Financiering rond en onderneming gestart? Begin dan gelijk met je urenadministratie bij te houden! Dit voorkomt narigheid achteraf!