Overeenkomst onderhandse geldlening (durfkapitaal)

De actie bedrijfsplan maken heb je voltooid. Je bent naar de bank geweest en die staat niet te juichen om je bedrijf te financieren. Wat kun je nu doen? Je kunt je bedrijfsplan voorleggen aan een vriend of familielid en vragen of hij/zij je financieel wil helpen om je bedrijf te starten. Willen zij je geld lenen dan spreek je van een onderhandse lening. Bij een onderhandse lening kunnen de partijen zelf de voorwaarden, de termijnen voor terugbetaling en de rente bepalen.

Vereisten directe belegging in durfkapitaal
 

Zien jouw familie of vrienden mogelijkheden in je bedrijfsplan? Willen zij een bedrijf starten mogelijk maken voor je? Download dan hier gratis het Word document overeenkomst onderhandse lening (durfkapitaal).

Tot 2013 verleende de Belastingdienst vrijstellingen en extra heffingskortingen aan geldleners die durfkapitaal verstrekten aan startende ondernemers. Hiermee kon je soms ouders, vrienden, ooms en tantes over de streep trekken om je geld te lenen. Die fiscale voordelen zijn met ingang van 2014 helemaal opgeheven. Heb jij vóór 1.1.2011 durfkapitaal geleend en ben je nu niet in staat om dit terug te betalen. Dat kan een familierelatie, of vriendenrelatie onder druk zetten. De Belastingdienst biedt de geldverstrekker nog mogelijkheden om het verlies af te trekken in Box 3. Wijs je geldverstrekker hierop